Elongațiile vertebrale se pot efectua manual, de către un specialist, sau cu ajutorul unor dispozitive specializate, care controlează cu precizie forța aplicată asupra coloanei. În funcție de necesitățile pacientului, elongațiile vertebrale pot fi adaptate pentru a aborda diferite afecțiuni ale coloanei, cum ar fi herniile de disc, sciatica sau alte tipuri de dureri lombare și cervicale.
Pentru a iniția actul de decompresie se recurge la o etapă de pregătire, ce constă în exercitii specializate, efectuate în limita mișcărilor fiziologice ale coloanei vertebrale – masaj terapeutic și aplicații termice.
Elongația vertebrală în sine se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special de ultimă generație ce exercită forțe de tracțiune în sensul longitudinal al coloanei vertebrale.
Coloana vertebrală este o înșiruire verticală de oase care formează scheletul axial. Acest cadru oferă un suport puternic, dar flexibil, de sprijin al organismului, care are și funcția de găzduire şi protejare a măduvii spinării. Coloana vertebrală este alcătuită din 33 de vertebre aranjate vertical, una deasupra celeilalte. Vertebrele sunt legate de faţeta articulaţiilor, pe partea din spate a coloanei vertebrale. Aceste articulaţii permit circulaţia între oasele coloanei vertebrale. Vertebrele sunt stabilizate prin ligamente şi, cel mai important, sunt separate fiecare printr-un disc intervertebral, disc care are rolul de a absorbi șocurile.