Elongații vertebrale

Elongatia vertebrala sau decompresia este definita ca o reducere a presiunii intradiscale. Asumarea de pozitii relaxante pentru coloana (atat intins pe burta cat si pe spate sau lateral) scad presiunea intradiscala in comparatie cu statul pe scaun sau in picioare. Adaugarea la aceste pozitii – deja relaxante – a tractiunii (elongatiei) ajuta si mai mult la reducerea presiunilor intradiscale  obtinanduse astfel o mai buna vascularizare a tesutului articular intervertebral si astfel cresc si mai mult sansele de imbunatatire a starii de sanatate a discului si intr-un final duc la o vindecare a acestuia.

Pentru a initia actul de decompresie se recurge la o etapa de pregatire, ce consta in exercitii specializate, efectuate in limita miscarilor fiziologice ale coloanei vertebrale; masaj terapeutic si aplicatii termice.

Elongatia in sine se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special de ultima generatie ce exercita forte de tractiune in sensul longitudinal al coloanei vertebrale.

Coloana vertebrale este o insiruire verticala de oase care formează scheletul axial; acest cadru ofera un suport puternic, dar flexibil, de sprijin al organismului, care are si functia de găzduire şi protejare a măduvii spinării. Coloana vertebrală este alcătuită din 33 de vertebre aranjate vertical, una deasupra celeilalte. Vertebrele sunt legate de faţeta articulaţiilor, pe partea din spate a coloanei vertebrale. Aceste articulaţii permit circulaţia între oasele coloanei vertebrale. Vertebrele sunt stabilizate prin ligamente şi, cel mai important, sunt separate fiecare printr-un disc intervertebral, care are rolul de a absorbi socurile. Vertebrele pot fi clasificate în cinci segmente. Aceste segmente includ 7 vertebre cervicale, 12 vertebre toracice, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sudate ale sacrumului şi 4 vertebre sudate ale coccisului. Măduva spinării trece printr-un canal situat in partea din spate a vertebrelor şi se întinde de la baza creierului până în regiunea lombară a coloanei vertebrale. Nervii din măduva spinării se ramnifică, transmitând mesaje de miscare catre restul corpului. Forma anatomică a coloanei vertebrale adulte conţine patru curbări de bază. Regiunea toracică şi cea a sacrumului sunt concave anterior, în timp ce regiunile cervicale si lombare sunt concave posterior. Aceasta formă unică a coloanei vertebrale permite susţinerea greutătii corpului uman.

 

Marirea spatiului intervertebral produce urmatoarele efecte:

 • efect de vaccum in interiorul discului ce duce la retractia fragmentului herniat, eliminand compresiunea asupra radacinii nervoase si diminund durerea;
 • se creeaza o presiune negativa intervertebrala ce atrage nutrientii la nivelul discului grabind hidratarea si vindecarea acestuia;

 


Afectiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate prin elongatii:

 • Scolioza – structurala, paralitica, neuropatica, idiopatica.
 • Cifoza – o marire a convexitatii coloanei toracice.
 • Osteocondroza vertebrala (boala Scheuermann).
 • Boala Calve.
 • Spondilita anchilozanta.
 • Hiperostoza scheletala difuza idiopatica. (boala Forestier).
 • Cifoza senila.
 • Boala Paget.
 • Tuberculoza vertebrala.
 • Osteoartrita (osteoartroza).
 • Artrita reumatoida.
 • Spina bifida.
 • Stenoza spinala.

In conditii de efort fizic deosebit sau dupa o perioada mai lunga de timp, discul intervertebral preia sarcina de apasare, se micsoreaza si, crescand presiunea la nivelul acestuia, se pote fragmenta si poate migra catre radacina unui nerv spinal. Aici exercita o compresiune aspra radacinii nervului, generand un fenomen inflamator tradus prin durere la nivelul musculaturii spatelui, ce se propaga si la nivelul membrului inferior drept sau stang. Tabloul clinic cunoscut ca boala este lombosciatica.
Prin tehnica de elongatie vertebrala se obtine largirea spatiului intervertebral avand ca finalitate un fenomen de suctiune la nivelul discului intervertebral si degajarea radacinii nervului comprimat.
In timpul sedintei de elongatie vertebrala se obtine o distantare a fiecarei vertebre, de cca 2,5 mm facilitand repozitionarea corecta a segmentului tratat.

Eliberare

Asumarea de pozitii relaxante pentru coloana scade presiunea intradiscala in comparatie cu statul pe scaun sau in picioare. Adaugarea elongatiei la aceste pozitii ajuta si mai mult reducerea presiunilor intradiscale si astfel cresc sansele de imbunatatire a starii de sanatate a discului si in anumite situatii chiar vindecarea acestuia. Discul intervertebral are nevoie de hidratare prin difuziune pentru a ramane sanatos. Aceasta hidratare are loc doar in conditii de decompresie si miscare corecta. Literatura de specialiate atesta faptul ca datorita scaderii tensiunilor intradiscale se poate intampla chiar si o resorbtie – partiala – a nucleului catre discul intervertebral.

Ce sa astepti de la un tratament:

 • Terapia prin decompresie nu implica durere!
 • Vei fi asezat pe masa de tratament in cea mai comfortabila pozitie pentru tine
 • Tratamentul va fi efectuat de un kinetoterapeut ce te va monitoriza in permanenta
 • Butonul de siguranta iti permite sa opresti tratamentul in orice moment daca simti ca ceva nu e in regula!